Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha beteg az állatunk

2008.01.16
Amikor baj van……
 
Sajnos, ahogy a többi házikedvencet is, patkányainkat is betegségek, élősködök, balesetek veszélyeztetik.
Nemcsak a rosszul, hanyagul gondozott patkányok betegedhetnek ám meg. Persze akiknek az alom mindig tiszta, az élelem mindig friss, ott ritkább a betegség-de van rengeteg olyan probléma, amit szinte lehetetlen kiküszöbölni.Ezért hetente egyszer mindenképpen vzsgáljuk át állatkáinkat, nincs-e valami bajuk. Vizsgáljuk át a szőrüket, nincs-e benne élősködő, nézzük meg fogaikat, nem nőtteke- túl, ugyanígy a körmökkel. Álljon hát itt pár hasznos információ,amiből nagyjából meg lehet tudni, merrefele is kell keresgéljünk, ha állatkánknak valami baja van.A lista nem tlejes, tehát ha valaki olyan tüneteket észlel, ami itt nincs feltűntetve, ne próbáljon otthon diagnosztizálni, irány az állatorvos (lentebb hasznos telefonszámokat, címeket, neveket is olvashattok). A lista nem teljes, az ajánlott, kiemelt állatorvosok lettek feltűntetve (mi gráfhoz járunk és naon szeressük.:)
 
1.Élősködők
 a.)    Bolhásság
 A leggakoribb élősködő. Általában akkor jelentkezik, ha egyéb állatok is vannk a lakásban(pl. kutya macska). Az állat rengeteget vakarózik. A szőr átvizsgálásánál, ha nem is találjuk meg rögtön a kis állatkákat, a nyomaikat egészen biztosan megleljük. Apró, koromszerű szemcsék a szőrben, ami valójában bolhaürülék. Ha ilyet találunk, vessük alá állatkánkat egy betadinos fürdésnek. Az állatpatikákban, kereskedésekben kapható bolhaírtó porok, cseppek a fürdetés után javallottak. Ha ezek után sem múlik a viszketés, tovább kell kutatnunk.
 b.)    Atkák
 Az atkákat se nehéz felismerni. Foltokban szőrhullás kiskedvencükön, melyek viszketnek, hámlanak. (nálunk) Nem nagyon válik be rá az általános élősködőírtó ezért érdemes az állatorvoshoz fordulni.
 c.)    férgek
 Ugyanúgy, ahogy kutyák, macskák megkaphatják, a patkányok is lehetnek férgesek, bár ez elég ritka. Tünetei az átvégytalanság, hirtelen fogyás, levertség, egyhelyben gubbasztás. Forduljunk állatorvoshoz, aki feltehetőleg féreghajtót ad majd kedvencünknek.
 
2. Meghűlés
 
Huzatos, hideg helyen tartott állatoknál fordul elő. Prüszkölés, orrfolyás, esetleg étvágytalanság, ritkán hasmenés (ld.lentebb.) kíséri. Az állatot ketrecestül telepítsük át egy meleg helyre, segíthet a melegvizes tömlő, esetleg (ha van,infra) lámpa. Mindenképpen forduljunk állatorvoshoz a szövődmények elkerülése végett. Az orvos valószínűleg antibiotikumot fog adni a kicsinek. Igyekezzünk fokozottan vitamin és fehérjedús ételeken tartani a betegség ideje alatt(na persze eztis mértékkel). Ha az állat nem eszik-iszik, szemcseppentőből vagy fecskendőből itassuk macska-tejpótló tápszerrel, mézestejjel, teával.
 
3.Hasmenés
 
Vizes, nedves, esetleg romlott ételtől gyakran előfordul. Várjuk meg míg a hasmenés elmúlik, majd könnyű ételekken tartsuk az állatot legalább egy napig.
Ha a hasmenés órák múlva sem akar csillapodni (max 12 óra!), forduljunk állatorvoshoz.
 
4.Kötőhártyagyulladás
 
Az állat erősen könnyezik. Valamilyen allergia váltja ki, leginkább az illatosított forgáccsal almozott állatoknál gyakori, de előfordulhat más almon tartott állatoknál is. Forduljunk azonnal állatorvoshoz!
 
5. Allergiás megbetegedések
 
leggyakrabban a forgács váltja ki, ha poros, dohos, esetleg fülledt, nedves.
 a.)    Prüszkölés
 A por okozza. Cseréljük le a forgácsot jó minőségű(!!!!!) szénára, de segíthet egy mási márkájú orgács használata, leszitálva.
Forduljunk állatrvoshoz.
 b.)    Könnyezés
 Ld. a „prüszkölésnél”. 5/a
 c.)    A vörös könny
 Szomorú és veszélyes dolog, pont ezért kell szót ejtenünk róla. A vörös könny gyakorlatilag egy felsőlégúti allergiás tünet. Rengeteg patkány szenved ebben a betegségben, az egyre romló minőségű alomanyagok miatt. Nemcsak a patkányokra veszélyes, nyulak, csincsllák is nagy eséllyel megkaphatják.A forgácsban-szénában található illatosítóadalékok okozzák, melyek irritálják az állat légútjait. A vörös könny egy vöröses váladék, amely a szem, a száj és az orrnyílások körül jelentkezhet. Több fokozata van. Eleinte csak a szem körül, aztán már az orr körül, végül a száj körül is fellelhető. A betegség első fázisában könnyen gyógyítható, később hosszabb antibiotikumos kúrára van szükség, s a betegség késői stádiumában,mikor a vörös maszatok hörgéssel, nehéz légzéssel párosulnak, nagy valószínűséggel halálos. Legfőképpen az öreg állatokra veszélyes, valamint a kölykökre.Amint felfedezzük a betegség vöröslő jeleit, azonnal váltsunk át más alomra.Ez lehet jó minőségű széna, de a legbiztonságosabb a puha macskaalom(nem a köves, az kényelmetlen és túl kavicsos a patkányoknak.) A kis beteget vigyük el az állatorvoshoz, aki megvizsgálja kedvencünket, s megállapítja, milyen mértékű a fertőzés.Az állat a betegség későbbi stádiumaiban nehezen veszi a levegőt, étvágytalan, letargikus, nyúzott. Ilyenkor mi már nem sokat tehetünk, tartsuk meleg helyen, esetleg a ketrecen kívűl, melegvizes tömlővel. Ne próbáljuk fecskendőből, szemcseppentőből itatni, mert lehet hogy nem tud nyelni, s így könnyen megfulladhat. Az orvos infúziót ad majd neki.
Legfontosabb, ne temessük el magunkban az állatot, még mindig nagy esélye van felgyógyulni, ha jó kezekben van.
 
6.Túlnővések
 a.)    A fog túlnövése
 Az állat nem eszik, lefog. A szájába kukkantva jól látszik, hogy (legtöbb esetben) alsó fogai túlnőttek. Vigyük állatorvoshoz, aki majd lecsípi a túlnőtt fogakat. Adjunk több száraz eleséget, rágcsirudakat, tisztított faágakat, fogkoptató követ.
 b.)    a karmok túlnövése
 Nem veszélyes, de fájdalmas. A túlnőtt karom mindenhová beakad, fájdalmat okozva az állatnak. Ne próbáljuk otthon lecsípni, vigyük az állatorvoshoz. Szerezzünk a ketrecbe fadarabokat. A legjobb egy féltégla(lehet csórni építkezésrőlJ), ami nagyon jól koptatja a körmöket.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Egy kis építő kritika :)

(Simon Vivi, 2012.05.27 20:23)

Hello! Na, azt szeretném mondani, hogy egészen jók azok,amiket írsz, csak az a gond, hogy rengeteg benne a hiba!Tudom, sajnos az eoldal nem jelzi pirossal, ha hülyeségeket írunk, de azért erre érdemes figyelni.
Remélem nem sértődsz be rám. :D
Xoxo
rats.eoldal.hu

szia :)

(krisztina , 2012.02.12 16:44)

Nemrég kaptam egy sziámi cicát ajándékba mikor megkaptam akkor eléggé jó étvágya volt de most már egy jó pár napja nem akar enni semmit sem :( és már annyira sovány szegénykém h lassan összeesik :( légyszi segits h mit csináljak vele:)

Budapest

(Iza, 2011.08.12 08:54)

Üdv.!
Lenne egy kis problémám az egyik patkányommal! A bal hátsó lába a kétszeresére dagatd, lehet megharapta a másik játék közben, nem tudom! Lenne valakinek ötlete, hogyan mulasszam el???
Köszönettel: Iza

A patimnak szunyogcsípás szerü dolog van a nyakán!!!

(Sélley Márton, 2011.06.29 18:02)

Nem tudom mi lehet sehol se irbak róla és lehet ,hogy rák ,vagy munsz ,vagy tényleg csak szúnyogcsípés . A vállaszokat elörre is köszönöm remélem van rá gyogymód mert nagyon szeretem és nem szeretném ha baja lenne.
Üdv:Marci

Re: A patimnak szunyogcsípás szerü dolog van a nyakán!!!

(mimi, 2011.07.10 08:58)

Ha nem múlik el pár napon belül, állatorvos, valószínűleg daganat, de sokszor műtéti úton el lehet távolítani. Ne aggódj, az én kicsimnek bazi piros dudor volt az orrán azért mert egyszerűen megütötte ahogyan szabadulni próbált a ketrecből.

nem eszik a Patim

(Anita, 2011.03.11 17:35)

Helló!
Hétfőn kaptam 2 pati gyereket,az egyik élénk fürge és barátkozó.A másik alig eszik,inni talán még nem is láttam,zihálva veszi a levegőt és egyre soványabb.Elvittük egy állatorvoshoz aki most látott először patkányt közelről,írt fel vitamin cseppeket de mivel alig eszik-iszik nem tudom hogy elég lesz e a gyógyuláshoz.Hogy tudnék még segíteni rajta?Sajnálom szegénykémet és alig várom,hogy meggyógyuljon.Választ előre is köszönöm!
Anita

Re: nem eszik a Patim

(Marcii, 2011.06.29 17:57)

Hol vetted a patit?Tudok egy jó állatorvos a rózsadombon a Tömörkény u. 6 szám alatt.neki csontot, diót, mogyórót, palacsintát(ha van).
Üdv:marci

1213 Bp. Cirmos sétány 9

(Király Mónika, 2011.03.20 17:23)

Szia!
Honnan tudom, hogy patkányom már a végét járja/2 éves/ vagy esetleg valami betegsége van? Nem tud, csak fejét oldalra hajtva közlekedni, nem lát, rosszabbul hall, egyensúlyzavarai vannak. Rossz látni ahogy küszködik szegényke. Üdv:
Móni

Re: 1213 Bp. Cirmos sétány 9

(Marciii, 2011.06.29 17:51)

Szia nekem is volt egy öreg patim és vele is ezek történtek ,sajna ezt nem lehet orvosolni.Azért vidd le a dokihoz hátha tud valamit, az én patimnak infúzót adott és másnapra aludt el ,készülj fel a legrosszabbra.
Üdv:Marci

hupricsi@hotmail.com

(Hup Richárd, 2011.02.10 15:00)

Hello!

Ma vettem észre, hogy a patkányomnak a hátsó lábainál be van esve a hasa, és mindenáron ki akar jönni, rám jön és ott is marad és nagyon ver a szíve, mi lehet a baj? :(

Előre is kösz!

kicsipanda9@gmail.com

(Panda, 2009.12.01 14:45)

Lehet hogy vak vagyok de én nem találom az orvost pedig jó lenne mert azt hiszem hogy a kisállatom összekapta a vörös szemes dolgot és nem igazán találok állatorvost aki patkányokkal is foglalkozik. Ha tényleg az sürgős lenne de akkor is ha nem. Előre is köszi

Hasmenés

(Begar, 2008.09.06 10:34)

Fontos, hogy a hasmenéskor kiürített ásványi sókat, és nyomelemeket pótoljuk, ezért hasmenés után ajánlatos, CUKROZATLAN teával (kamilla, vagy gyümölcsteák, de a teafű nem a legjobb a koffein miatt) itatni kedvencünket.