Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha harap a kis kedvenc

2008.01.31

A patkány megharapja a kezet, amely enni ad neki? Ez bizony több ok miatt is előfordulhat. Az egyik, hogy fél a kis állat. Ha nemrég vásároltuk és még nemigen volt ideje arra, hogy megszokja az új környezetét, az első lehetséges reakciója a harapás - különösen, ha egy hatalmas kezet lát közeledni felé és úgy érzi, nincs hová menekülnie.

Ezt megelőzhetjük, ha nem csapunk nagy zajt körülötte és békében hagyjuk őt, amíg hozzászokik új otthonához. Amikor első alkalommal közelítünk a ketrecéhez, legyen nálunk valami csemege. Lassan nyissuk ki az ajtót, szólítsuk a nevén és tartsuk elé a finomságot. Várjunk, amíg elveszi, majd a kezünket húzzuk vissza és hagyjuk magára. A patkány okos, társaságkedvelő lény, hamar kötődni fog hozzánk. Ha néhány napig a leírtak szerint járunk el, a hívásunkra oda fog jönni a ketrec ajtajához. További pár nap elteltével pedig már akkor az ajtóhoz fog sietni, amikor meghallja, hogy beléptünk a szobába.

Ha kedvencünket ki szeretnénk venni a ketrecéből, hogy játsszunk vele (ezt foglaljunk bele a napirendjébe) vagy hogy rendbe tegyük a helyét, fokozatosan szoktassuk hozzá az érintésünkhöz és a szagunkhoz. Soha ne emeljük fel a farkánál fogva, hiszen a kutyát se a fülénél ragadnánk meg. Óvatosan fogjuk át ujjainkkal a testét, tartsuk határozottan, de ne szorítsuk. Vegyük ki a ketrecből és tegyük rá a másik tenyerünkre, ahol ideális esetben már várja őt egy kis jutalomfalat. Némi ismétléssel ez a mutatvány már semmilyen problémát nem fog jelenteni.

A patkányok agresszivitása

A patkányok egyéb eredetű agresszivitását már nehezebb - ha nem lehetetlen - megfékezni. Az egyke kedvencek gyakran agresszívan reagálnak az új lakótárs érkezésére. Az újonnan jöttel való összeismerkedés komoly gondot jelenthet, hiszen patkányunk addig az egész ketrecet magáénak tudhatta. Több állat agresszivitása egészen addig fajulhat, hogy akár meg is ölhetik a területüket bitorló betolakodót. Mindent összevetve, nem szerencsés, ha egy már kialakult egyensúlyt felborítunk azzal, hogy megpróbálunk egy új állatot rákényszeríteni a többire. Az idegessé, nyugtalanná vált "őslakosok" végül már az ujjunkat is összetéveszthetik a nem szívesen látott társbérlővel. Tehát ha több patkányt szeretnénk, a legcélszerűbb, ha egy-egy ketrecben azonos nemű párokat tartunk.

A hím patkányok ivarérettségük elérése után szintén agresszívvé válhatnak. Jellemük sokszor drasztikusan megváltozik, ennek egyik következménye a harapósság. Ha ez tartósnak bizonyul, keressük fel az állatorvost, aki kezelni fogja az állatot. Lehetséges megoldásként javasolni fogja az ivartalanítást. A nőstény patkányok vemhességük idején vagy az utódok megszületése után ritkán nyugtalanná, hiperaktívvá válhatnak.

Jó vérmérsékletű patkányt a legjobb eséllyel megbízható, elismert tenyésztőtől tudunk beszerezni. Az agresszív egyedek nagy valószínűséggel hasonló tulajdonságokkal bíró utódokat fognak nemzeni, ezért az állat jellemére feltétlenül kérdezzünk rá a vásárláskor.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

m.istvan888@hotmail.com

(isti, 2009.07.30 18:54)

Sziasztok nekem van egy hím patim már egy hete vettem , de nagy már. nem tudom hány hónapos.
és elég durván meg harapott amikor el kezdtem a nyakánál és a füle tövénél simogatni. máskor is meg harap de nem ugy mint most. mit tegyek?????

miért

(orsi, 2009.07.12 01:28)

van egy 1 éves hím patkányom.nagyon szelíd,érdeklődő és eleinte teljesen barátságos volt, de az utóbbi pár hónapban valamiért ok nélkül megharap.sajnálom mert már alig merem megfogni, pedig nem viselkedik a fent leírtak szerint.nyugodt és nem támad csak ha a feje elé kerül a kezem vagy valami abba beleharap és már nem egy ismerősömet harapta meg elég komolyan...nem tudom miért csinálja ezt..valaki tud ebben segíteni??

brigimigi@freemail.hu

(Brigi, 2009.01.13 17:29)

Sziasztok! Az én kis patkányomat 2 hónapos korában kaptam meg. Már karácsony óta velem van. Kicsit furcsálom a természetét. Valamikor olyan ragaszkodó. Pl. mikor előszőr tettem a kanapéra és leültem mellé akkor kicsit mászkált el,kíváncsiságból, és mikor felálltam és elmentem a kanapétól egy picit, egyből odament a széléhez, mindha mondaná, hogy "hé!Gyere vissza mert félek". Vagy mikor elaludt a vállamnál tv-zés közben,az édi volt. Viszont, ha közeledek a ketrec felé elbújik. Utána kinyitom a ketrec fedelét,hogy adjak neki egy kis finomságot. Olyankor meg csak kikapja a kaját és rohan vissza. Nem hagyja sehol sem, hogy kézbe vegyem. Mindig elmenekül tőlem. Ha leülünk a kanapéra és meg akarom simogatni csak megnézi, hogy van-e a kezemben valami enni, látja hogy éppen nincs és elmegy. Nem nagyon lehet babusgatni... :-( Lehetséges az oka,hogy 2 hónaposan lett az állatkereskedésből elhozva? Úgy hallottam, jobb ha minnél fiatalabban magunkhoz szoktatjuk őket. De szerintetek azért később meg fog szokni ugye? Amúgy jó ez az oldal, itt mindent könnyen meg lehet találni.
Utóirat: Bocsi a hosszú sztoriért, csak akartam, hogy teljesen értsétek a helyzetet.

tn89@vipmail.hu

(Noémy, 2008.12.19 12:02)

Nos mind1ik faj ragaszkodó de, a nöstény kevésbé agressziv. Amugy nem kell ivartalanitani, de megteheted de felesleges szerintem.

arnold.tm@freemail.hu

(Arnold, 2008.11.20 22:14)

Hello, nekem lenne egy olyan kérédsem, hogy hím vagy nőstény patkány érdemesebb venni? Csak 1 patim lenne csak nem tom, hogy melyik barátságosabb, ragaszkodóbb a gazdájával szemben. Ha nőstény akk ivartalanítani kell-e? Köszi

tn89@vipmail.hu

(Noémy, 2008.06.17 12:00)

Elöször is mielött kiveszed nyujts neki eledelt és egy darabig ne vedd ki. Igy megszokja az ilatod és megtanulja, hogy a kéz ami etet azt nem harapjuk meg.

topszli2@citromail.hu

(Blanka, 2008.05.24 11:57)

Hello!
Nekem van egy patim kb 3hónapja. Szoktam kiengedni a szobámban,ahol rohangálhat. Nem fél egyáltalán,viszont ha meg szeretném simogatni,akkor megharap. Hogyan lehetne kézhez szoktatni?