Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csuklyás patkány

2008.02.01

Viselkedés

Fontos, hogy a lehető legfiatalabb korban szerezzük be kedvencünket. Kíváncsi természetünkből adódóan, hamar kézhez szoktathatóak, de nem árt az óvatosság, a már említett igen éles fogak miatt. Mivel a természetben is kevésbé viszontagságos környezetben élnek, a patkányoknál nem fejlődött ki a más állatoknál (például: hörcsögöknél) olyan jellegzetes, táplálékgyűjtési szokás, hatalmas mennyiségű táplálékot képesek elpusztítani az "amíg látom eszek" alapigazság nevében. Sokféle táplálékot elfogyasztanak, de első sorban növényevők. Mellső lábaikat a táplálék megragadására is használják, de ügyesen másznak is vele. Ebben nagy segítségükre van hosszú, majdnem teljesen csupasz farkuk, mellyel artistákat megszégyenítő módon egyensúlyoznak. Társas lények, ezért csak akkor tartsunk magányos példányt, ha rendszeresen tudunk vele foglalkozni, ha erre nincs mód, válasszunk két fiatal egyedet, melyek akár egyneműek is lehetnek.

Leírása

Testüknek tömege eléri, nőstényeknél a 250-300g-ot, hímeknél a 300-500g-ot, testhosszúságuk pedig a 20-24 cm-t, melyhez 18-20cm hosszú csupasz farok tartozik. Élettartamuk 3-4 év, de ezt életkörülményeik nagyban befolyásolhatják.

Beszerzése

A csuklyás patkányok ma már könnyen beszerezhetőek szinte minden kisállat kereskedésben, tenyésztőtől, hobbytartóktól vagy akár megmenthetőek fillérekért a hüllős boltokból.

Az állat helyének kialakítása

A könnyű tisztíthatóság igen fontos szempont a patkány lakhelyének megválasztásánál. A kisállat kereskedésekben számos különböző típusú ketrec kapható számukra, de megteszi egy nagyobb méretű átalakított akvárium is. Ha az akváriumát választjuk kedvencünk lakhelyének, akkor gondoskodjunk minél több mászásra alkalmas berendezésről. Ha a ketrecet választjuk, legyen két esetleg háromszintes, hogy több lehetősége legyen a mászkálásra, mászásra.

Bármelyik lakhelyet is választjuk számukra nagyon fontos, hogy biztonságosan zárható legyen, mivel igen leleményes állatkákkal állunk szemben, aki nem kis szabaduló művészi tehetséggel van megáldva. A rögzítő kapcsok és az ajtó zárak ellenőrzése nagyon fontos, így elkerülhető az órákon át tartó, embert próbáló patkányvadászat.

Bár a patkányok kíváncsi természetűek és játékosak ne tegyünk ketrecükbe rácsos mókuskereket, mert farkuk könnyen beleakadhat. Számos más megoldás is létezik, amivel elszórakoztathatják magukat. Megfelelő átmérőjű kartonpapír gurigák például jól beválnak.

Az alomtálca éppen megfelelő, hogy az állatok itt készítsék el fészküket, melyhez biztosítsunk számukra megfelelő fészekanyagot. Lehetőleg ne tegyünk a ketrecbe fából készült kuckót, mert ha ez vizelettel átitatódik, többé nem szabadulunk meg az átható szagtól, bármilyen gyakran tisztítjuk is a ketrecet.

Az alom minősége nagyon fontos, mert a patkányok érzékenyek légúti fertőzésekre és szemgyulladásra. Legpraktikusabb a kisállat kereskedésekben is kapható forgács. Használhatunk még szénát is, ráadásul ez több funkciós mivel felhasználják fészekanyagként, valamint táplálékként is.

Etetés-itatás

A patkányokat is etethetjük a számukra összeállított, főként magvakból álló tápokkal. Ne adjunk azonban sok napraforgót vagy mogyorót, mert ezek olajtartalma nagyon magas, elhízáshoz, vagy bőrbetegséghez vezethet. A metsző fogak karbantartását segíthetjük például kifőtt csirkecsonttal melynek magas kálcium tartalma a szervezet kálcium ellátását is segíti. Az étrend alapját képző magkeverékhez egy sor jótékony hatású kiegészítőt adhatunk. A friss réti széna, korlátozott mennyiségben adott friss zöldségfélék, például sárgarépa vagy zeller darabok illetve a káposztatorzsa remek rágcsálni valónak számítanak amellett, hogy kedvenceink vitamin és ásványi anyag szükségletét is kiegészítik. Kínálhatunk még kemény tojást a táplálék fehérje tartalmának növelésére, erre főként a nőstényeknek van szüksége a szaporodási időszakban. Bármilyen fölös mennyiségben adott élelem, emésztési rendellenességet okozhat.

Vízigény: állataink számára az ivóvizet önitatóból biztosíthatjuk. Az önitatót kedvenceink számára kényelmes magasságba biztosan rögzítsük. A patkányok nem isznak sokat, de vízigényük, környezetüktől és étrendjüktőlfüggően változik.

Gondozás

Általában nem kell harapástól tartanunk, ha kézbe vesszük patkányunkat. Nem árt azonban észben tartani, hogy a patkányok viszonylag rosszul látnak, metszőfogaik viszont annál élesebbek. Felemeléskor ne próbáljuk az állat testét megragadni, az agresszív választ válthat ki. Ehelyett először hagyjuk, hogy megszaglássza ujjainkat aztán óvatosan vegyük a tenyerünkre. Rövid időn belül hozzászokik a szagunkhoz, és megtanulja azt is, hogy nincs félnivalója.

Ivari különbségek - tenyésztés

A patkányok ivarának megállapítása viszonylag könnyű. A végbélnyílás, és az ivarnyílás közötti távolság a hímeknél nagyobb, mint a nőstényeknél. A herezacskók csak az ivarérett hímeknél válnak láthatóvá.

Tenyésztésüket, rendkívüli szaporaságuk miatt, csak kellő körültekintéssel kezdjük el. Nagyon korán, 8 hetes korukba ivaréretté válnak. A patkányok peteérési ciklusa nagyon rövid mindössze 5 nap. A kicsinyek születése előtt körülbelül egy héttel érdemes a hímet eltávolítani a nőstény ketrecéből, máskülönben az ellés után a nőstény azonnal újra vemhesülhet. A vemhességi idő 21-23 nap, egy kifejlett nőstény 1-23 utódot is világra hozhat az átlagos alom méret 9-11 kölyök. Az újszülött patkányok teljesen tehetetlenek - csupaszok, süketek, szemrésük zárt - de rohamosan fejlődnek. A fészket soha ne háborgassuk az utódok világra jötte után. Az anyának a szoptatás ideje alatt több táplálékra és vízre van szüksége. A fiatal patkányok szőrzete 10 napos korban kezd kiütközni, szemeik pedig a rákövetkező héten nyílnak ki. Ezután már kimerészkednek a fészekből, 21-23 napos korukban pedig már leválaszthatóak anyjuktól.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hortidani@citromail.hu

(dani, 2010.02.08 19:53)

a forgács hejett szénát is lehet nekeik berakni?

hortidani@citromail.hu

(dani, 2010.02.08 19:31)

én nekem van egy sima fehérpatkányom,de azt nem tudom hogy lehet-e mellé társitani csukjáspatkányt?
erre kersesem a választ

cartisti88@ciromail.hu

(patkánybarát, 2009.12.10 21:09)

én 2 hete kaptam egy albínó patit nagyon aranyos 3 hetesen kaptam!!:)

nincs

(vivi , 2009.11.06 20:43)

én szeretem őket nekem is volt 4 évig élt

petoklari@freemail.hu

(klári, 2009.10.29 16:18)

nekem is van 3 patkányom 2nőstény tarka 1him hófehér folyamatosan szaporodnak nagyon jo szülök és nagyon szelidek mi nem szoktuk szétválasztani őket szeretik egymást.

fbc

(dóri, 2009.07.10 09:36)

nekem van patkányom

soltiszandra@gmail.com

(sandybell, 2008.12.09 15:13)

ezt találtam a beszerzéshez:

4 Szeder Bt. 2500 Esztergom Hősök tere 4 Tel.: 06-20-560-6165 150 Ft

Együd Magdolna 2030 Érd Tel.: 06-20/412-62-22 400 Ft
Különféle színekben kispatkányok folyamatosan eladók! Képeket honlapunkon talál, amelyeket folyamatosan frissítünk. A honlapon megadott mailcímen, vagy telefonszámon várom jelentkezését! http://hordeofkingrat.atw.hu

Leguán díszállatkereskedés 3100 Salgótarján Pécskő út 3 Tel.: 06302394990 400 Ft

Saltzer Sára 1185 Budapest XVIII. ker. Rozsnyó u. 31 Tel.: 06-705603660 500 Ft
Ezüst (500ft),vadas(100ft),albínó(100ft),fekete(100ft), és csuklyáspatkányok (100ft)folyamatosan kaphatóak!

annabb@citromail.hu

(anna, 2008.07.24 11:05)

hali !
beszerzéshez irhattatok volna több infót, mindenhol csak enyit találok, hogy a legtöbb álatkerskedésben ott van, ht, komáromban van 2 is egyikben sincs, szal jo lenne valami címet irni,településekként, vagy valami konkrétabb infó!
köszi